Ingredienser
- Torrjäst: 2 tsk
- Mjölk: 2 dl
- Vetemjöl: 5 dl
- Strösocker: 5 dl
- Salt: 0.5 tsk
- Bakpulver: 3 krm
- Bikarbonat: 3 krm
- Neutral matolja: 2 msk
- Sesamolja: 2 msk
Bun
- Rimmat sidfläsk utan svål: 500 gram
- Hoisinsås: 0.5 dl
- Sesamolja: 1 msk
- Ingefära: 30 gram
- Vitlök: 1 klyfta
- 0.5 Gurka
- 6 Salladslökar
- Jordnötter: 1 dl
- Majonäs: 1.5 dl
- Sriracha
Fyllning
Gör så här
Buns
- I en degblandare, blanda jäst och mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och kör på lägsta fart i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek eller i 1-1,5 timme under plastfolie.
- Lägg upp degen på arbetsbänken och dela i 24 jämnstora bitar. Låt jäsa i 30 minuter under ren köksduk.
- Kavla ut varje bit deg till en 10 cm oval platta. Pensla tunt med sesamolja och vik sedan över en sida så det blir som en halvmåne.
- Om du använder ångugn: Lägg bakplåtspapper på en plåt och sprid ut samtliga degbitar på bakplåtspapperet. 1. Om du använder bambukorg: Klipp ut 24 10x10 cm bitar av bakplåtspapper. Lägg en degbit på en bit bakplåtspapper och gör sedan likadant med samtliga degbitar.
- Jäs under duken igen i 45 minuter och ånga sedan i 10 minuter antingen ångugn eller bambukorg.
Fyllning
- Medan bröden jäser, förbered fyllningen. Dela det skivade sidfläsket i munsstora bitar. Blanda hoisinsås med sesamolja, ingefära och vitlök. Stek fläsket på hög värme till gyllene. Häll då på den smaksatta hoisinsåsen och låt steka med in en minut. Håll varmt.
- När bröden är klara, fyll dem med fläsk, gurka och majonnäs. Strö salladslök, jordnötter och srirachasås överst. Servera genast!
#test-tag
Om Jennie Waldén
År 2013 stod Jennie Walldén som vinnare av Sveriges Mästerkock. Sedan dess har vi sett henne inspirera oss med smarriga rätter i programmet Mitt Kök som sedan blev Kökets middag.
Officiell hemsida:
https://www.koket.se/kockar/jennie-wallden